A legjobban megépített, a víz gyors elfolyását biztosító vízrendszerek is eldugulnak olykor. Budapesti viszonylatban azonban csatornarendszerünkre, például annak okán, hogy esetenként több generációval ezelőtt készült, általában véve sem jellemző, hogy jó állapotban lévő lenne.

Annak ellenére ugyanis, hogy feltehetően hozzáértő szakemberek építették azokat, és minden valószínűség szerint időtálló anyagokból készültek, hibák, balesetek mindig elő fognak fordulni. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy rendszerünket csatorna tisztítással rendszeresen tartsuk karban, és ellenőrizzük annak állapotát.

Csatorna tisztításra még akkor is szükségünk van, ha egyébként szerkezeti problémákból kifolyólag (amik lehetnek például a nem jól beállított lejtésszög, alul méretezett cső) nem jelentkezik rendszeresen dugulás. Helyes hozzáállás, ha a csatornatisztítást úgy fogjuk fel, mint egy szűrővizsgálat szerű, megelőző módszert. Mert amikor már megtörtént a baj, és bokáig gázolunk a büdös és az egészségügyi veszélyeket magában hordozó szennyvízben, már késő lesz azon keseregnünk, hogy „Bárcsak gondot fordítottunk volna a karbantartásra!”

Legyen szó a vécé eldugulásáról, a kézmosó, a mosogató vízelvezető rendszeréről, vagy csatornarendszerünk egyéb részéről, számos veszélyforrás okozhat olyan dugulást, amelyek rendszeres csatornatisztítással megelőzhetők lennének.

A felszín alatt ugyan már jelen lehet a gond, de a nagyobb darabos szennyeződésektől eltekintve, szinte valahány dugulás típusnak idő kell, míg szemmel látható módon is problémát okoz. Az állati szőr, az emberi haj, a kisebb darabos szennyeződés, a mosógépből érkező pihék, por és szövetszálak, a zsírlerakódás mind olyan szennyeződések, amelyek felhalmozódásához, és ahhoz, hogy tényleges dugulást okozzanak, idő kell. Ezért a rendszeres, mondjuk, évente egy vagy két alkalommal történő csatorna tisztítással megelőzhetjük, hogy budapesti otthonunkat szennyárvíz önthesse el. A megelőzés mellett pedig, a rendszeres csatorna tisztítás egy másik gyakorlati haszna, a költséghatékonyság.

Nagyobb, már meglévő dugulásnál nem ritkán azzal kell kezdenünk, hogy kiszivattyúzzuk, vagy egyéb módon eltávolítjuk otthonunkból a szennyvizet. Ilyenkor dönthetünk úgy, hogy szivattyút bérlünk, vagy ami a legjobb megoldás, hogy szivattyúval is rendelkező, budapesti, csatornatisztítást vállaló szakembert fogadunk.

A rendszeresen elvégzett csatorna tisztítás Budapesten ahhoz vezethet, hogy  jóval kisebb annak a kockázata, hogy ilyen mértékű dugulás bekövetkezzen, hiszen nem áll rendelkezésre elég idő annak kialakulásához. Ha budapesti szakember segítségével, magasnyomású készülékkel, évente legalább egy alkalommal csatorna tisztítást végzünk, a szennyeződés nem fog tudni olyan mértékben felhalmozódni, hogy az duguláshoz vezessen, emellett pedig jó eséllyel észrevesszük, ha meglévő rendszerünkben valahol éppen hiba lépne fel, vagy sérülés következne be.

A stressz legalább olyan ártalmas, és akkora veszélyforrás egészségünkre nézve, mint bokáig járni a szennyvízben. Ezért bátran kijelenthetjük, csatornánk „egészsége” a mi egészségünk érdeke is.