A lakóépületekben élők sokszor értetlenül néznek, amikor dugulást észlelnek és nem értik, mi volt a kiváltó ok, és velük ez hogyan fordulhatott elő. A dugulások pedig bárhol előfordulhatnak a házon belül, pl.a konyhai mosogatónál, a mosdóknál, de még a WC-helyiségben is. Ezekért a dugulásokért a legtöbb esetben a háztartásokban használt és nem a megfelelő helyre öntött hulladékok, zsírok és olajok tehetők felelőssé. Az agyon reklámozott ma kapható vegyszerek pedig inkább még tetőzik a gondokat, mivel a vegyszerek a csövekben visszamaradnak és magukhoz vonzzák például az oda nem való zsíros ételdarabokat, valamint a konyhai mosogatószereket. Az otthoni praktikák is segíthetnek a duguláselhárításban, de amikor már nagy a baj, akkor csak a duguláselhárítási szakértő jöhet szóba.

 

Speciális gépekkel végzik a duguláselhárítást

Az esetleges repedéseket, dugulásokat és szivárgásokat egy csőkamera alkalmazásával kutatják fel a munka megkezdésekor. A munka során nagyobb kár már nem keletkezik, hiszen a csőkamera bontás nélkül képes megállapítani a dugulás pontos helyét. A lakás vagy ház tulajdonosoknak, így az elhárítás költségein kívül, semmilyen egyéb kiadástól már nem kell tartaniuk, ezen kívül a munkát végzők tisztán és precízen dolgoznak, tehát önnek takarítania sem kell. A csőkamera abban az esetben is segít a gondok felderítésében, amikor valószínűleg komolyabb problémáról van szó, és a dugulások nagyon sűrűn fordulnak elő. Amikor a szennyvíz csatorna, az ereszcsatorna, vagy a csapadékelvezetők dugulnak el, akkor kültéri dugulásokról beszélhetünk, ekkor is jó szolgálatot tesz a csőkamera.

 

Gyakori gondot jelentenek a zsír és iszap lerakódások, a gyökér benövések

Napjainkaban már a csőgörényes tisztítást automatizált módon végzik, és elektromos hajtással történik a csőgörény mozgatása, nem a régi mechanikus módszerrel. A  magasnyomású tömlők akár 130 bar üzemi nyomással is képesek elhárítani a csatornák dugulásait, melyek egy speciális géphez vannak csatlakoztatva szakértők közreműködésével. A dugulások nagyon gyorsan megszüntethetőek, mivel a nyomáshoz 13 litert meghaladó percenkénti vízhozam is tartozik. Ha gyakran előforduló dugulást észlel, akkor a házi vegyszeres módszerek helyett inkább hívjon szakembert, mert a csövekbe senki nem lát bele és nem lehet tudni, hogy mekkora problémával állunk szembe.