A háztartások egyik legnagyobb mumusa a lefolyódugulás. Sajnos bármennyire nagy az igyekezet és a megelőzés, előbb-utóbb előfordul, hogy az embernek meg kell küzdenie a fürdőszoba vagy a konyha lefolyójában keletkezett dugulással.

Vannak, akik megpróbálják a duguláselhárítás árát megspórolni és beszereznek egy csőgörényt. Persze, senki se gondolja, hogy az állatkereskedésbe kell elmenni és ott vásárolni egy ilyen fajtájú, névrokonaihoz hasonlatos fürge állatkát, akit majd be kell gyömöszölni a lefolyóba. Szerencsére erről szó nincs. Egyébként is, mit szólnának az állatvédők?

A csőgörényt inkább ilyen termékekre szakosodott szakáruházakban, barkácsáruházakban lehet beszerezni, ahol lehet, hogy Budapesten akár még ilyen feliratú polcot is találunk: duguláselhárítás.

Házi használatra általában kézi hajtású csőgörényt fognak javasolni a boltban. Az ára a pár száz forintostól egészen drágáig terjed, meghaladhatja a tízezer forintot is. Ha jót akar magának, akkor nem pazarolja a pénzt olcsó gagyi termékre, mert használni nem fogja tudni. De méregdrága készülékre se költse a pénzét, mert sokkal többet biztosan nem tud, mint az olcsóbb változatok. Az a lényeg, hogy legyen tartása az eszköznek, ne lehessen könnyen meghajlítani, mert akkor nem lesz elég feszes a csőben és legyen meg a kellő súlya.

A kézi hajtású csőgörény egy hosszú, edzett acélból készült rugós kiképzésű sodrony, amelynek egyik végén munkafej, a másik végén egy tekerőkar található. A leggyakrabban kézmosó, mosogató és padlóösszefolyó tisztításához szokták alkalmazni.

A munka végrehajtása kétemberes feladat. A bűzelzáró eltávolítása után az egyik ember elkezdi bevezetni a lefolyóba a csőgörényt, amikor elakad, akkor a másik ember az óramutató járásával megegyező irányba elkezdi tekerni a kart, míg el nem érik a csatornaszakasz végét. Aztán visszafelé tekercseléssel kihúzzák az eszközt a nyílásból. Érdemes a műveletet párszor megismételni. A feladatot könnyen megoldhatja az apuka egy nagyobbacska fiúgyerek segítségével. De olyan is elfordul, hogy védőcsövet használnak, ami már bonyolítja, és háromemberes feladattá teszi a folyamatot.

A csőgörény használata veszélytelennek tűnik, de célszerű védőfelszerelésbe beöltözni, kesztyű és védőszemüveg jó szolgálatot tehet, hiszen az eszköz használata közben kicsapódhat a szennyvíz, ami lúgos anyagokat is tartalmazhat, a ruha összepiszkolódásáról már ne is beszéljünk.

Természetesen, ha valaki nem akar ilyen szennyezett munkával vacakolni, vagy probléma adódik a saját kezű tisztítás során, akkor akár Budapesten, akár vidéken él, célszerű csatornatisztításra szakosodott szakemberekhez fordulni. A duguláselhárítás ára hamar megtérül, hiszen a körültekintő szakemberek munkája után, ha az intelmeknek megfelelően használja a lefolyórendszert, akkor csatornatisztításra Budapesten és vidéken sem lesz újra szüksége hosszú ideig.

duguláselhárításBudapesten végző szakemberek manapság már inkább gépesített csatornatisztító berendezéseket használnak, végső esetben kerül elő a kézi csőgörény, viszont vidéken még gyakrabban használják ezt az alkalmatosságot.