Sokan sokallják néha egy-egy termék, vagy szolgáltatás árát.  Az olyan szolgáltatások árát pedig, melyeket csak nagyon ritkán veszünk igénybe, általában mindannyian sokallani szoktuk. Amikor a téli gumit nyárira, vagy aktualitás függvényében visszacseréltetjük, gyakran rácsodálkozunk, miért kell olyan borsos árat fizetnünk, hiszen összesen négy csavar fogja azt a kereket, a gumizógép pedig alig üzemel egy – két percet guminként. Van azonban jó néhány olyan szolgáltatás is, amit még a gumicserélésnél is ritkábban veszünk igénybe. Ezek közé tartozik például a duguláselhárítás.

Ez egy olyan speciális szolgáltatás, amelyet egy kis szerencsével csak igen ritkán vagyunk kénytelenek igénybe venni, ám éppen ezért, a szolgáltatói oldalról nézve, azon szolgáltatások közé tartozik, amelyeknek árát a szolgáltatott, valós munkavégzésen kívül, ez a nem gyakori szükségszerűség is alakíthatja. Éppen úgy, mint a kerékcserénél. Az ár ott is tartalmazza azt a tényt, hogy évente – jó esetben – mindössze két alkalommal vesszük igénybe a szolgáltatást.

A duguláselhárítás azon szolgáltatások egyike, amelyet szerencsésebb embertársaink soha nem kell, hogy igénybe vegyenek. Azok azonban, akik e szolgáltatás mesterembereit kénytelenek riasztani, gyakran értetlenül állnak a végösszegként hallott ár előtt. Pedig, ha kicsikét más irányból közelítenénk meg a témát, sokkal világosabbá válna számunkra egyrészt az, hogy miért is annyi amennyi, másrészt az is, hogy a duguláselhárítás ára sokkal kisebb összeg, mint amennyi egy nagyobb dugulás után egyéb, járulékos  költségként felmerülhet, ha például bontani és renoválni is kellene a hiba elhárítása érdekében.

Egyre többen szokták figyelembe venni, hogy a profi, szakemberek által végzett duguláselhárítás előnyei igen sokrétűek. A gyorsaság, precizitás, az, hogy a szakember olyan szennyeződéseket is el tud távolítani, meg tud szüntetni, amelyek ellen egyetlen oldószer, kézi módszer, vagy házi praktika sem volt képes versenybe szállni, mind olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, amikor árajánlatot adunk egy duguláselhárításra.

A hozzáértés figyelembevételével pedig komolyabban is érdemes átgondolnunk, vajon tényleg sok-e az az ár, amelyet a szakember mondott? Vajon nem lesznek-e jóval magasabbak a költségeink, amennyiben úgy döntünk, hogy mi magunk vesszük kézbe az ügyet, és saját kezűleg próbáljuk megszüntetni a dugulást?

Higgyük el, tanácsos árajánlatot kérnünk a szakembertől, ahelyett, hogy több oldószert kipróbálva, a neten fellelhető kismillió házi praktikát végig próbálgatva, laikus hozzá nem értésünkkel esetleg nagyobb kárt okoznánk, mint amekkora a valós, eredeti probléma volt. Sajnos ilyen esetekben könnyű olyan károkat begyűjteni, amiket azután már nem tudunk orvosolni. A duguláselhárítást bízza inkább olyan szakemberekre, akik bizonyosan nem tesznek kárt – hacsak az előzetes próbálkozások következményeként nem kénytelenek – a padlóban, a vécékagylóban, vagy a berendezési tárgyainkban.