Élete során mindenki találkozik kisebb-nagyobb dugulásokkal, és ami közös bennük, az az, hogy mindig a legrosszabb pillanatban történnek – és hogy kis odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna. Íme a leggyakoribb okok:

1: Véletlenül a lefolyóba pottyanó tárgyak. Gyakran okoznak dugulást a WC-fertőtlenítők kis kosárkái, vagy éppen a gyermekjátékok. Ezek könnyen megakadnak a csövekben, de sokszor akár évekig is képesek észrevétlenül meglapulni.

2: Szándékosan a lefolyóba dobott tárgyak. Tipikusan ilyenek a WC-ben a szilárd élelmiszerek, törlőkendők és a női higiéniai termékek, vagy mosdó, mosogató esetében a levágott körömdarabok és apróbb ételmaradványok.

3: Spórolás a vízzel. Egyrészt jó dolog a takarékoskodás, de azzal sem árt tisztában lenni, hogy a nagydolog megfelelő leöblítéséhez nem elegendő csupán annyi víz, hogy éppen eltűnjön a láthatárról. Legalább egy teljes tartálynyi vízzel öblítse le!

4: Olaj, zsír, ételmaradékok. A konyhai lefolyóban gyakran okoz elakadást az olaj- és zsírmaradványokkal összetapadó ételmaradék. A használt olajat és zsírt soha ne öntse a lefolyóba! Nemcsak dugulást okozhat, de szennyezi a környezetet is.

5: Hideg víz. Ha a mosogatáskor spórol a meleg vízzel, szinte biztos, hogy visszatérő feladat lesz a duguláselhárítás. Budapesten ez az egyik leggyakrabban előforduló probléma.

6: Kozmetikumok. A gyengébb minőségű tusfürdők, habfürdők, szappanok is nagyon csinos lerakódást tudnak okozni a csövekben. Érdemesebb a magasabb minőséget választani, mert ha a duguláselhárítás árát és az esetleges áztatás okozta károkat is beleszámolja, előfordulhat, hogy az olcsó sokkal drágább.

7: Haj. Nemcsak a hosszú, de a rövid hajszálak is okozhatnak problémát, különösen a mosó- vagy fürdőszerek lerakódásaihoz tapadva.

8: Mosószer. A nem megfelelően oldódó mosószerek éppúgy letapadnak a lefolyócsövekben, mint a mosógép adagolójában. Az oldódást gátolhatja még az alacsonyabb vízhőmérséklet is, ezért ha többnyire alacsony hőmérsékleten mos, ajánlatos havonta egyszer tisztítószeres főzőprogramot is futtatnia.

9: Víztakarékos mosó- és mosogatógépek. Ezek az eszközök nagyon elterjedtek, és bár valamennyi vizet megtakarítanak, ha nem megfelelően vannak a lefolyórendszerre kötve, komoly dugulást okozhatnak. A kis mennyiségű vízben nehezebben oldódik fel ugyanaz a mennyiségű mosó- vagy mosogatószer, így ezek mennyiségével nem ajánlatos túllépni a gyártó ajánlásait.

10: Csatornarendszer. A régebbi építésű rendszereket nem a mai kor szokásaira méretezték, és mára már meglehetősen el is használódtak. A csatornatisztítás Budapest régebbi épületei esetén ugyanolyan rendszeres rutinfeladat kell, hogy legyen, mint a nagytakarítás.

+1: Lefolyótisztítás elmaradása. A probléma megoldásának legegyszerűbb módja a megelőzés. Ajánlatos havi rendszerességgel vízkőmentesíteni a lefolyókat, és néhány, szinte fillérekért kapható lefolyószűrő is csodákra képes. Természetesen gondos odafigyelés mellett is előfordulhatnak problémák, amikor szakember segítségére van szükség. A duguláselhárítás Budapest szolgáltatás ára a megoldás bonyolultságától függ, így egyszerű probléma esetén nem jelent nagy összeget, viszont biztosan elkerülhető vele a nagyobb probléma kialakulása. A duguláselhárítás Budapesten non-stop elérhető szolgáltatás.